Nettetikette og møteregler
Nettetikette og etiske retningslinjer samt personvern er viktige i digitale møter — ikke minst når mennesker med utviklingshemning deltar. Nedenfor gir vi råd og tips til dem som skal tilrettelegge for slike møter.
Konfidensialitet
Det er viktig å bli enige om hvorvidt det som blir sagt eller gjort på et videomøte, er konfidensielt eller ikke. Når deltakerne kjenner hverandre godt, kan det hende at det ikke er nødvendig å snakke om konfidensialiteten.
Ofte vil det være greit å bli enige om at det som blir sagt og vist på et slikt møte, ikke skal spres videre. Eller kanskje det er greit å referere til hva som har blitt sagt eller gjort, men ikke av hvem. På noen møter kan det hende at deltakerne ikke behøver å si navnene sine eller gi noen andre personlige detaljer. Og skal noe legges ut på internett eller i sosiale medier, er det best å gi minst mulig personlige detaljer.
Pass på at personer som ikke deltar på det digitale møtet, plutselig fanges opp av et av kameraene under møtet.
Deltakerne kan eventuelt få et informasjons- og samtykkeskriv om møtet/møtene og samtykke skriftlig hvis de vi være med. Der kan en del viktige etiske prinsipper for deling av informasjon tas med.
Skjermopptak
Det er mulig å gjøre skjermopptak og å ta bilder av det vi ser på en smarttelefon, et nettbrett, en PC eller en Mac. Det gjelder også under et videomøte. Man skal alltid spørre de man tenker å filme eller ta bilde av, om det er greit å filme eller ta bilde av dem. Og svarer noen nei, må det respekteres. Film og bilder er personidentifiserbare data.
Hvis film eller bilder skal legges ut på internett eller brukes i sosiale medier, må samtykke fra den/de som er med på filmene eller bildene og evt. foresatte eller verge, innhentes enten filmen er tatt privat eller i en annen sammenheng. Det er et strengt regelverk for bruk av personidentifiserbare data, se Personopplysningloven.
For del fleste med utviklingshemning bør foreldre eller verge kontaktes før noe evt. legges ut på internett.
Hva deltakerne kan si og gjøre
- Det å si noe hyggelig eller morsomt skaper en god stemning.
- Smil og evt. latter i starten av et møte gir en god grunnstemning.
- Gjør deltakerne oppmerksomme at de andre kan høre og se hva de sier og gjør under møtet.
- De kan gjerne bruke et aktivt kroppsspråk som tommel opp, stille klapping og så videre.
- Men de skal ikke bruke bevegelser som uttrykker negativitet som å himle med øynene, tommel ned, gjesping eller grimaser.
- Det å være uinteressert i hva som foregår på møtet, virker negativt på de andre. Det er ikke greit for de andre hvis noen ser på mobilskjermen sin eller på noe annet enn møtedeltakerne.
- Deltakerne bør ikke foreta noe som har med hygiene å gjøre, under videomøtet. Det er for eksempel å gre håret, pille nese eller å pille på noe i ansiktet.
- På videomøter bør det bare snakkes positivt om folk som ikke er til stede, hvis man skal si noe om dem.
- Det er også viktig å ikke si noe negativt om det andre møtedeltakere har sagt, eller bruke et negativt kroppsspråk som reaksjon på det andre sier.
Nedlasting
Samtykkeskriv for deltakelse i digitale møter (pdf-fil)
Huskeliste til møtedeltakere (pdf-fil)